Zorgprestatiemodel: Een overzicht

Zorgprestatiemodel

Algemene informatie over het ZPM kunt u vinden op de site die de NZa hierover heeft ingericht. We geven hieronder alleen de kern van de wijzigingen weer:

 • Facturatie gebeurt maandelijks;
 • De facturatiebasis is het product van uren en tarief;
 • Alleen directe tijd wordt gefactureerd.

HCI GGZ is goed voorbereid

Tijdens de implementatie van het WMO-traject hebben we al rekening gehouden met de introductie van nieuwe financieringsmethoden (inderdaad, in het meervoud). Dit komt nu goed van pas. Ons doel is dat de meeste HCI GGZ-gebruikers – zowel hulpverleners als secretaresses – kunnen blijven werken zoals ze gewend zijn. Het ZPM heeft geen impact op hoe afspraken worden geregistreerd in de agenda of hoe verslagen worden vastgelegd in dossiers.

Implementatie van het ZPM-traject

In de agenda wordt bij elke afspraak, afhankelijk van de activiteitencode, een bepaalde prestatie verwacht, zoals een DBC, BGGZ-, Jeugd- of WMO-traject. Vanaf januari 2022 komt daar het ZPM-traject bij. Afspraken voor een DBC- of BGGZ-traject mogen alleen datums vóór 1 januari 2022 bevatten. Een traject biedt veel voordelen als een “container” voor het samenbrengen van afspraken en activiteiten van een cliënt, inclusief gegevens zoals:

 • verwijzer en verwijsdatum;
 • gekoppelde diagnose;
 • streeftijd;
 • en meer

Plus noodzakelijke gegevens voor de facturatie zoals de setting en de zorgvraagzwaartetypering. Hoewel de zorgvraagtypering wordt vastgelegd, wordt deze nog niet gebruikt in de contractering.

Configuratie en aanpassing

In onze supportportal en via instructievideo’s leggen we uit dat er nieuwe tabellen zijn geïntroduceerd. Net zoals bij bestaande prestaties kunt u de standaardconfiguratie aanpassen, al is het ook mogelijk om direct met de standaardinstellingen te beginnen. Deze kunnen later altijd nog worden gewijzigd. We koppelen activiteiten aan een zorgcomponent om de fase van behandeling te bepalen, belangrijk voor onderscheid tussen intake- en behandelingsfasen. Nieuwe activiteiten kunt u zelf toevoegen, beschrijven en koppelen aan een ZPM-activiteit, vergelijkbaar met de werkwijze bij een DBC en BGGZ-traject.

Directe en indirecte tijd

Hoewel indirecte tijd niet wordt gefactureerd, moet deze nog steeds worden geregistreerd om verschillende redenen, waaronder:

 • verantwoording tijd;
 • Tijdsweergave in agenda’s
 • Productiviteitsmeting
 • Rapportage over de verhouding directe/indirecte tijd

Standaardwaarden voor directe en indirecte tijd zijn vooraf ingesteld, zodat u meteen aan de slag kunt. Wijzigingen in de configuratie kunnen betrekking hebben op het scheiden van activiteitcodes voor directe en indirecte tijd of het aanpassen van de standaardwaarden.

Conclusie

Is het noodzakelijk om u te verdiepen in het Zorgprestatiemodel? Ja, dat is zeker aan te raden. Bezoek de website zorgprestatiemodel.nl voor een uitgebreid overzicht van de werking van het model. Is het nodig om geld uit te geven aan consultants of externe simulaties? Wij adviseren van niet. Belangrijker is om u te concentreren op het leveren van kwalitatieve zorg en om op de hoogte te blijven via onze nieuwsbrief.